Nathalie

Mark

Journalist & Språkvetare


Mina senast publicerade artiklar.

Här finner ni länkar till ett urval av mina senast publicerade artiklar.

 • Vi hjälper på Sverigeturné

  Som projektledare och redaktör för Aftonbladets projekt Vi hjälper, som arbetar med att lyfta positiva initiativ i flyktingkrisens spår, åkte jag på en Norrlandsturné för att berätta om de många initiativ som finns ute i landet. Det finns att läsa i sin helhet i en longread här. 

 • ”Min barndoms Söderort finns inte längre – tack och lov!”

  I en krönika för StockholmDirekt, som gick ut till alla Söderortstidningar den 23/5 2015, skriver jag om att det just nu byggs överallt i Söderort. Och det är bra. För om 140 000 bostäder ska kunna byggas i Stockholm fram till år 2030 har vi inte råd att vara nostalgiska över svunna tider. Läs hela texten här.

 • ”16 svårt sjuka vräks från demensboende i Sköndal”

  Skriver ett jobb i två delar för Tidningen Farsta/Sköndal om demensboendet Björkgården i Sköndal, som väljer att vräka alla 16 boende för att bara ta in människor med demenssjukdom under 65 år – då de ger mer pengar. Här går del 1 att läsa och här är uppföljningen där socialstyrelsen konstaterar att det inte finns något olagligt i hanteringen.

 • Krönika: ”Spanska spöken tog över Madrid”

  Skrev den 13/4 2015 på Aftonbladets sida Politism om en hologramdemonstration i Madrid mot den spanska munkavlelagen. Kampen rinner snart ut och som en sista strid projicerades över 2000 människor patrullerandes framför kongressbyggnaden. Läs mer här.

 • ”Tecknen som skiljer oss åt!!!!!”

  I UNT Kultur 11/4 2015 dyker jag ned i skiljetecknens värld. Jag intervjuar Alva Dahl som disputerat om skiljetecken vid Uppsala Universitet och försöker reda ut var de kommer ifrån och varför de skapar sådana reaktioner. Läs här.

 • ”Kodknäckaren och kärleken”

  För UNT Kultur skriver jag om Arne Beurling, Uppsalaprofessorn som lyckades knäcka tyskarnas hemliga chiffer, och hans fru Britta Östberg, en av få kvinnliga läkare i Uppsala under andra världskriget. Och fram träder en bild om kärlek under sekretess. Här finns reportaget.

 • ”De fann hopp i Gaza”

  Skrev för UNT:s featuresidor om en utbildning som några Uppsalabor startat för föräldrar till barn med autism på Gaza. Mitt bland krig, fattigdom och arbetslöshet fann de där en oväntad styrka. Här går det att läsa texten.

 • ”Spanjorerna får munkavle”

  Den 22/2 2015 kom i Dagens ETC andra delen av den serie reportage jag gjort för dem om spansk politik på plats i Madrid. I detta andra reder jag ut den lag som kallas ”munkavlelagen” och som är en väldigt kontroversiell lag som har anklagats för att vilja tysta oppositionen. Jag pratar med en advokat om hennes oro för de juridiska konsekvenserna och möter de som kämpar mot lagen. Här finns den att läsa online.

 • ”Vi står för en annan typ av vänster”

  I Dagens ETC den 9/2 2015 publiceras det första av en serie om två reportage jag skrivit om spansk politik. Reportagen är gjorda på plats i Madrid och det första handlar om hur det nya vänsterpartiet Podemos, på mindre än ett år från dess grundande, har blivit Spaniens största parti. Jag besöker där deras Madridkontor, pratar med volontärarbetare och ger återblickar på landets politiska läge.

 • Krönika: ”Minst sagt gubbtätt i rutan”

  I UNT skriver jag, med vinkel på hur Loa Falkman tar över rollen som Ica-Stig efter Hans Mosesson, hur otroligt många män som har programledarposter i svenska program. Från SVT:s ”Allsång på Skansen” som i 79 år leddes av män till ”Robinsons” gubbsjuka. Läs hela krönikan här.

 • Debatt: ”Plats 113 på en tvåa i Hökarängen”

  Skrev den 2/2 2015 en debattartikel för Dagens Arena om den hopplösa situation många unga människor står inför på bostadsmarknaden. Inte minst i Stockholm där knappt några hyresrätter finns kvar. Den finns att läsa här. Efter att den publicerades svarade även Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd Stockholm, med en egen debattext där hon underströk hur de inom Vänsterpartiet vill motverka just den tendensen. Här finns den.

 • Debatt: ”Bredda rekryteringen till högskolor”

  Skriver i ETC 14/1 2015 om att universitet och högskolor måste bredda sin rekrytering. Söktrycket ökar stadigt då ekonomin blir sämre och människor vill förbättra sin situation  – och det missgynnar alla från studieovana hem. Läs texten i sin helhet här.

 • Krönika: ”Nu bär Spanien munkavle”

  Den 12/12 2014 skrev jag en text för Aftonbladets sida Politism om den nya munkavlelagen i Spanien. Texten delades bland annat av Gudrun Schyman och genererade nära 3000 kommentarer. Läs texten här.

 • Krönika ”Många skäl för skället, TV3!”

  I en krönika i UNT, som går att läsa här, kritiserar jag TV3:s satsning ”Jagad av hundar”. Ett utdrag: ”Nu är jag knappast omedveten om att den här typen av tv-program lockar tittare men bör det inte finnas en gräns för vad man utsätter folk för i jaken på tittarsiffror? Särskilt när det framkommer att deltagarna på förhand varken visste vart de skulle eller vad de skulle göra. (…) Ett upprivande av patriarkatets förtryck, där män aldrig får visa känslor, i all ära. Men jag ser då ingen underhållning i att se dem på sina bara knän be om hjälp på bästa sändningstid.

 • Reportageserie: Kulturmysterier

  Under sommaren 2014 skrev jag för Upsala Nya Tidnings kulturdel. I den producerade jag, bland mycket annat, varje vecka en ny del till en serie kallad kulturmysterier. Serien gick ut på att läsare och vi på redaktionen tog fram kulturella funderingar och sedan sökte jag upp svaren på dem genom att intervjua olika kulturutövare i Uppsala. Som exempel handlade en del om vad en sufflös gör, i en annan undrade vi hur en scripta arbetar och i ett stort specialavsnitt redde jag ut detta med författarpseudonymer och intervjuade bland andra pseudonyemen Michael Mortimer (dvs. Daniel Sjölin och Jerker Virdborg).

 • Studentradion: Ordkommissionen

  Jag och en vän startade det populärvetenskapliga språkprogrammet Ordkommissionen på Studentradion 98,9. Varannan vecka sände, redigerade och producerade vi programmet som för tillfället lagts på is. Här finns dock poddversioner av alla sända avsnitt samt webbexklusiva reportage.

 • Studentradion: Kulturkoftan

  Jag var med och sände, redigerade och producerade för radioprogrammet Kulturkoftan på Studentradion 98,9 i Uppsala. Vi sände en timme varje vecka och här finns poddversioner av alla våra program.

 • ”Munkavle i lagens namn”

  I Tidningen Re:public #32 har jag skrivit ett reportage om det spanska lagförslaget i folkmun kallat ”munkavleslagen”. Förslaget är starkt kritiserat och ofta dras paralleller till Francisco Francos diktatur. Jag har därför sökt finna svaret på hur regeringspartiet Partido Popular motiverar det. Reportaget är skrivet på plats i Spanien, både från Madrid och Bilbao. Köp tidningen här.

 • Examensreportaget

  I mitt examensreportage från journalistlinjen skriver jag om Partido Populars lagförslag kallat ”munkavleslagen”. Under en vecka i Madrid och Bilbao försöker jag se hur folket som är emot förslaget reagerar men också hur de som stödjer regeringspartiet upplever situationen. Här går det att läsa hela texten.

 • Upsala Nya Tidning

  I reportaget ”Systerskap, mod och kämparglöd” studerar jag hur kvinnorna inom svensk hiphop ser på sin plats i branschen. Genom intervjuer med bland andra Linda Pira, Vanessa Marko från Femtastic och den debuterande rapparen Fatima Rahman speglar jag deras syn på den mansdominerade genren. Läs artikeln här. Jag tog även fram statistik över kvinnorepresentation på hiphopgalan Kingsize – här. Och råkade även trilla över ett mejl jag inte skulle ha fått som ledde till en intervju med chefredaktören på tidningen Kingsize om hans åsikter kring problematiken. Läs här.

 • Språktidningen 2013 Nr 3

  Jag skrev ett reportage på om den baskiska språksituationen i Spanien idag. Med intervjuer med både baskiska och spanska modersmålstalare, lärare och elever samt en ledamot i den baskiska motsvarigheten till Svenska Akademien reder jag ut hur baskiska språket egentligen mår. Läs reportaget här.

 • Modern Psykologi 2013 Nr 1

  Jag skrev en artikel om minnets utveckling och åldrande i förhållande till olika relationer.

 • Forskning & Framsteg 2013 Nr 1

  Jag skrev en artikel om de nya upptäckter man gjort kring det utdöda språket protoelamitiska.